JESIEŃ I

Jesień w Toskanii to czas zbiorów winogron i fest na zakończenie zbiorów, tzw. vendemmia
To czas zbiorów oliwek i testowania młodej, świeżo wyciśniętej oliwy – czy znacie jej smak?
To czas pieczonych kasztanów, grzybów i licznych fest poświęconych toskańskim darom natury!
Jesień jest bardzo ciepła, ale już nie upalna. Koniec września, początek października to moim zdaniem doskonały czas na zwiedzanie i upajanie się niezwykłymi widokami kolorowych winnic i lasów, próbowanie wina i oliwy i zwiedzanie niezatłoczonych średniowiecznych miasteczek.
Jeśli chcecie poczuć ten niezwykły klimat, pozachwycać się Toskanią w towarzystwie moim i innych kobiet tak jak Wy kochających przyrodę i poszukujących niezwykłych doznań i niestandardowych przeżyć :) – zapraszam gorąco!!!

Jesień – Chianti

Termin: wrzesień/ październik
Zakwaterowanie: apartamenty w agriturismo w Chianti, pokoje 1- i 2-osobowe
Koszt:
Ilość miejsc: 8


PROGRAM WYJAZDU JESIENNEGO

Program wyjazdu jesiennego w Chianti jest zbliżony do programu wiosennego. Różnicą jest to, że jesienią jeździmy na festy jesienne, m.in. związane z produkcją wina i oliwy. 
W wyjeździe jesiennym przewidziany jest także udział w zbiorach winogron (wrzesień) lub oliwek (październik).



DSC_0003
Zapraszam na stronę SZCZEGÓŁY na której opisane są warunki wyjazdu
Opis i zdjęcia z ostatniego, wiosennego wyjazdu znajdują się na stronie ARCHIWUM WYJAZDÓW

Wrzesień to czas zbierania winogron, na zakończenie tzw. vendemmi w wielu miasteczkach odbywają się festy winne.
DSC_0043z

Oliwki zbiera się od połowy października, przez cały listopad. Ręcznie, grabkami zrzuca się je na rozłożone pod drzewkami siatki. Wiedziałyście, że oliwki toskańskie najpierw są zielone, a potem stają się czarne – zbiera się takie, jakie akurat są na drzewie, a są jednocześnie i zielone i czarne i ‚przejściowe’
DSC_0133

Kasztany w domu piecze się na specjalnych patelniach z dziurkami
DSC_0114
Albo kupuje podczas fest
DSC_0129

Próbowałyście kiedyś tradycyjnego ciasta z mąki kasztanowej, wypiekanego tylko jesienią – castagnaccio
DSC_0127

A jesiennej zupy z kaszą farro i fasolą? Mogę dla Was zrobić!
DSC_0035-021

Jesienią na drzewach czerwienią się dzikie granaty. Dobre, można jeść. I kwitnie rozmaryn!
DSC_0075-001

Na pewno pojedziemy na degustacje do producentów wina, oliwy, serów pecorino. Oczywiście pojedziemy też na festy i inne imprezy, które akurat będą się odbywały. Nie wszystkie informację są już dostępne. Ale będę na bieżąco :)
DSC_0456
DSC_0460

A co byście powiedziały na wspólne przygotowywanie pizzy? U Włochów, w prawdziwym przydomowym piecu do pizzy?
DSC_0510

Oczywiście nie zabraknie lekcji gotowania z niezwykłą Rosanną Passione
rosanna

Ja też coś dobrego dla Was ugotuję
DSC_0037DSC_1033

Będziemy jadły, piły, zwiedzały, degustowały, spacerowały, zachwycały się piękną Toskanią, a przede wszystkim spędzimy razem wspaniały czas!!!
Jeśli będziecie zainteresowane uczestnictwem w wyjeździe napiszcie do mnie mail na adres kobietywtoskanii@gmail.com (i bądźcie cierpliwe, nie zawsze odpowiadam od razu, nie mam na stałe internetu). Oczywiście możecie też dzwonić na polski numer +48 663 884 431 (jeśli akurat nie miałabym zasięgu – spróbujcie, proszę, kolejny raz – naprawdę mieszkam na wsi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz